1309
Tata, VÁI Rehabilitációs Intézete

Megbízó:  Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tervezés ideje:  2011-2014
Alapterület:  2.950m²

Tata városában létesült a látássérültek rehabilitációjára, valamint a velük foglalkozó szakemberek továbbképzésére szolgáló épület.

„Az építészet a biztonság, és a hollét bizonyosságának a helye”, írja Antony Gormley szobrászművész „BLIND LIGHT” című térinstallációja kapcsán. Nem más, mint az a hely, melyet ismerek, melyben nyugalmat, egyfajta szellemi biztonságot találok. Minden építészeti feladat esetében kiemelten fontos ennek a biztonságérzetnek a megteremtése, az új építmény használóinak megismerése, egyéni, szükségleteik, szokásaik megértése.

Különösen igaz ez azon embertársak esetében, akik az átlagostól eltérő képességekkel, egyfelől fogyatékossággal, másfelől magasabb érzékenységgel élnek együtt. A látássérültek számára készülő új tatai intézmény tervezése során a legfontosabb feladat, ezeknek a speciális feltételeknek a biztosítása. Mindezt úgy, hogy az egyedi igények kielégítésével olyan hely szülessen, ahol életüket a legnagyobb természetességgel élhetik, integrálva a társadalom életébe.

  • /