1603
Paloznak, Homola Pincészet

Megbízó:  magánberuházás
Tervezés ideje:  2016-2019
Alapterület:  1.065m²

A tervezési helyszín Paloznak külterületének egyik legnagyobb beépítetlen szőlőparcellája. Az úton haladva megnyugtató látvány a szőlősorok monoton ritmusa, amely a tekintetet a Balatonra irányítja. A dombról a tó felé futó szőlősorok a két topográfiailag meghatározó elem, a víz és a dombok között teremtenek kapcsolatot.

Az épület a szőlők diktálta rendszerhez kapcsolódik. A ritmusos, hullámzó tető a kordonokkal párhuzamos irányt erősíti. Az épület hullámzó teteje nyugati irányban túllóg a belső zárt funkciók elé. A túllógó tető egy fedett nyitott terekkel övezett négyzetes rendezvényudvart, borlugast hoz létre, mely egyszerre nyit a domb és a tó felé. Az útról, a tető alatt átlátva, a tető alatt átsétálva tovább erősödik a két környezeti elem közt meglévő kohézió. A hely erővonalaira hangolt, elforgatott negatív tér izgalmas tetőgeometriát és dinamikus fedett nyitott tereket eredményez.

Az anyaghasználat szintén külső és belső kettősségét erősíti. A tető anyaga lefordul a függőleges külső kontúron álló homlokzati felületekre, ezzel kemény egynemű héjat von a mozgalmas, gazdag téri struktúra köré.

  • /